Makale Paketleri » Makale Siparişi » İnternet Pazarlama » İnternet Pazarlamanın Olumsuz Yönleri

Her işte olduğu gibi internet pazarlamanın da olumsuz yönleri bulunmaktadır. Bizde yazımızda internet pazarlamanın olumsuz taraflarından söz edeceğiz.

İnternet pazarlamanın en zor yönlerinden bir tanesi de kendinizi ifade etme zorluğudur, karşınızdakine kendini ifade etme fırsatınız internet ortamında sınırlıdır. İnternet pazarlamanın olumsuz yönlerine şu şekilde sıralamamız mümkündür:

  • İnsanların internet mecrasına güvenmemesi

İnsanlar gündelik hayatta dahi bir yerde alışveriş yapmak için ilk önce oraya olan önyargılarından kurtularak ve daha sonra firmaya güvenerek alışveriş yapmaktadırlar. Güven insanlar için en büyük etkenlerden bir tanesidir. Bu nedenle ülkemizin genelinde internete güvenip alışveriş yapanların oranı güvenmeyenlerin yanında bir hayli küçük kalmaktadır. İnternetin güvenli bir mecra olduğunun insanlara anlatılması ve bu iş gerekiyorsa sivil toplum kuruluşları- halk eğitimler devreye sokulmalıdır.

  • Birebir etkileşim olmaması

Gerçek hayatta insanlar alışveriş yaparken birebir etkileşim içerisinde olurlar, genellikle etkileşimin olumlu yönleri ticarete yansımakta ve nakit akışı sağlanmaktadır. İnsanlar normal hayatlarında dahi ticari ilişkilerinin olmadığı kişiler ile dahi alışveriş yapmaktadırlar. Burada ilk anlattığımız madde de yer alan güven büyük bir yer teşkil ederken, tanışmışlık ve tanıma işlevleri de büyük bir yer almaktadır.

  • Satıcının görünmemesi

Sanal dünyada satıcı kimdir bilinmez.

  • Gerçek bir dükkâna göre suni kalan ilişkiler.

İlişkilerde genellikler resmi dil kullanılır bunun olumlu yanı çok olmasına rağmen bazen olumsuz tarafları da gözükmektedir.

  • Ürünün iyi tanıtılmaması

İnternet ortamında müşterinin neyi merak edeceğini önceden tahmin etmek çok zordur, bu nedenle ürün çok iyi bir şekilde tanıtılamaz.

  • Müşterinin aklına takılan sorulara anında cevap bulamaması

Pazarlama sitelerinde canlı destek birimleri yeni yeni kurulmasına rağmen insanlar merak ettikleri şeyleri anında öğrenmek ister, genellikle de form aracılığı ile zorluğu soruya en hızlı cevap veren firmayı tercih etmektedir.

  • Bir mekâna giren müşterinin ürün almadan çıkmada zorlama yaşıyorken, internet ortamında böyle bir zorunluluğu kendinde hissetmemesi
  • İnternet ortamında bilgilerin kayıt edilebilme olanağı

İnsanlar alışveriş yaparken kredi kartı bilgilerini sanal dünyaya vermek istemezler, çünkü birileri o bilgileri kayıt edebilir düşüncesi vardır. Oysaki sanal pos uygulaması ile böyle bir ihtimal kesinlikle yoktur.

  • Sitenin internet korsanlarının saldırısına uğrama ihtimali

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.