Makalenin Başlıca Özellikleri, Hangi Konularda Makale Yazılır?
İyi yazılan bir makale okuyanı etkiler, okuyanın aklında “Acaba?”lar bırakmaz. Okuyucu makaleyi okumayı bitirdiğinde o konu hakkında geniş bir bilgi sahibi olarak ayrılır. İyi bir makaleyi herkes yazamaz. Bu konuda uzman kişiler tarafından belirli özellikleri göz önünde bulundurarak makaleyi yazarlar. Bir bilgi aradığınızda internete girip araştırıyorsunuz. Fakat birkaç sitedeki makaleleri inceledikten sonra hala aklınızda soru işaretleri kalıyor, sizi tatmin etmeyen bilgiler içeriyorsa bu makalenin kafadan savma bir şekilde yazıldığını anlayabiliriz.
Bir makalenin taşıdığı fikir ilgi çekici ve güçlü olmalıdır. Okuyucuda konuyla ilgili merak oluşturmalıdır. Bu sayede okuduğu makalenin kendisine bir şeyler kazandıracağının farkında olacaktır.Güncel olaylarla ilgili çok sayıda makale yazılmaktadır. Fakat iyi bir makalenin konusu zamana göre değişmemelidir. Güncel bir olayı ele alıp yazılan makaleler ilerleyen zamanda geçerliliğini yitireceğinden dolayı okuyucunun dikkatini çekmeyecek ve makaleyi okumayacaktır.
Makalede ortaya atılan fikir kanıtlanmalıdır. Sana, bana, ona göre değil herkes için genel geçer kanıtlar verilmelidir. Dosyalarla, delillerle kimi zaman da resimlerle fikir pekiştirilmelidir. Bu sayede okuyucu ikna olacak ve fikirleri benimseyecektir.
Makaleler genellikle fikir yazılarından oluştuğu için açıklayıcı anlatım biçiminden yararlanılır.
Ele alınan konu çok fazla samimi bir şekilde anlatılmamalıdır. Gayet ciddi, ağırbaşlı olunmalı ve okuyucunun konuyu rahat anlayabilmesi için kolay anlaşılır bir dille yazılmalı, yabancı kelimelerden uzak durulmalıdır. Fakat makale bir akademik dal hakkında yazılıyorsa terim sözcüklerinin kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Fazlaca mecaz içeren cümlelerden, süslü anlatımlardan uzak durulur. Anlatılmak istenen fikir dolandırılmaz. Fakat bu makalenin kısa olabileceği anlamına gelmez. Okuyucuya konuyu her yönüyle detaylıca anlatmak gerekir ki okuyucuda soru işaretleri kalmasın. Bu anlatım yapılırken açıkça ve yalın anlatım kullanılır.
İyi bir makalenin en önemli özelliği özgün olmasıdır. Yazar anlatacağı fikir ve düşünceleri başkasından esinlenip olduğu gibi aktarmaz. Oluşturulmuş olan düşüncenin üzerine kendi düşüncelerini kanıtlarıyla birlikte ekleyerek bir eser meydana getirir.
Makalenin Konusu
İnsan duygu ve düşüncelerini, yaşadığı tecrübeleri yazma gereksimi duymak isteyebilir. Bu yüzden din, siyaset, edebiyat, eğitim, spor, teknoloji, tarih, eğlence gibi akla gelebilecek her türlü alan makalenin konusu olabilmektedir.
Yazılarınız sayesin de bloguma gerekli yönleri çizebildim. Emeklerinize sağlık. Çok teşekkürler..
sitenizde makale ve seo hakkında okuduğum yazılardan istifade ettim. bende makale yazarlığına başlamayı düşünüyorum.