Anahtar Kelime Belirlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Anahtar kelime gruplarının süslü kelimeler içermediğini genelde kısa olduklarını daha önceki yazılarımızda birer cümleyle belirtmiştik. Bu konuları biraz daha açıp birkaç nokta üzerinde duracağız bu yazımızda.
Anahtar kelime belirlerken bir değil birkaç unsura dikkat edilmeli. Örneğin biz anahtar kelime belirlerken 6 soruya cevap arıyoruz. Eğer uygunsa çalışmamızı ona göre yapıyoruz.
- Aranma potansiyeli var mı?
- Bu kelime bana ne kazandırır?
- Bu aramada üst sıralara çıkabilir miyim?
- Bu kelimeye uygun içerik üretebilir miyim?
- Bu kelime arama motorlarında yasaklı mı?
- Karakter sayısı olarak uygun mu?
1. Aranma potansiyeli var mı? Belirleyeceğiniz anahtar kelimede arama motorlarında üst sıralara çıktığınızda sitenize ziyaretçi gelmeye başlayacaktır. Fakat gelen ziyaretçi sayısı istediğiniz seviyede olmayabilir. Bu nedenle örneğin Google Adwords Anahtar Kelime Aracı gibi yerlerden anahtar kelimenizin getirebileceği hit hakkında bilgi sahibi olun. Eğer bir konuya odaklı niche site yapıp o konuda anahtar kelime arıyorsanız size tavsiyem kelime aracında en az aylık 2500 aranmaya sahip olsun. (Eşleme seçeneğinde “Tam” seçili olmalı)
2. Bu kelime bana ne kazandırır? Listede istediğiniz yere çıktınız ve istediğiniz gibi ziyaretçi geliyor. Ama içeriğe uygun reklam yok ya da çok az. Durum böyle olunca ziyaretçi reklamla ilgilenmez. Bu madde reklam geliri beklemeyenler için es geçilebilir.
3. Bu aramada üst sıralara çıkabilir miyim?: Yine kelime aracından anahtar kelimenin rekabet oranına bakabilirseniz. Eğer rekabeti yüksek gösteriyorsa ilk sıralara çıkmanız hayli zor.
4. Bu kelimeye uygun içerik üretebilir miyim?: Eğer para verip içeriği başka birine yazdıracaksanız problem yok. Ama siz yazacaksanız sıkılmadan yazabileceğiniz bir konu seçebilirsiniz.
5. Bu kelime arama motorlarında yasaklı mı? Seçeceğimiz anahtar kelime arama motorlarından yasaklı olmamalı. Örneğin yetişkin içerik diye bilinen kelimeleri seçerseniz sitenizde Adsense reklamları yayımlayamazsınız. Ya da Google’ın spam damgası vurduğu kelimeleri seçtiğinizde sıkıntı çekersiniz.
6. Karakter sayısı olarak uygun mu? Seçtiğiniz anahtar kelime fazla uzun olmamalı. Çünkü anahtar kelimeler yazdığınız makale içerisinde geçmesi tavsiye edilmektedir. Arama motorlarında araştırma yaparken konu başlığının ilk 65 karakteri gösterilir. Devamı “…” şeklinde belirtilir. Bu nedenle kullanıcının başlığı tam okuyabileceği seviyede anahtar kelime seçin. Örneğin bu yazımızın başlığı “Anahtar Kelime Belirlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler” karakter sayısı ise 53. Yani arama motorları için gayet uygun.