Makale Yazmak İçin Neler Gereklidir?
Makale çok değişik konularda düşünce ve duyguların anlatıldığı akıcı yazılardır. Genel amacı bilgi vermek olan bu yazılar çok farklı konularda yazılabilir.
Günümüzde gazetecilik ile bir hayli ilerlemiş olan makale yazımları son zamanlarda internet siteleri içinde en iyi ziyaretçi araçlarından birisi olmuştur. Okuyucuyu sitede tutmak için yazılan yazılar akıcı olmalıdır ki okuyan kişi sıkılmasın, hem öğrensin hem de sitede daha fazla vakit geçirsin. Çok farklı konularda makale yazılabilir. Örneğin sağlıklı beslenme, tarih, edebiyat, ürün tanıtımları, astroloji, web tasarım, grafik, tatil yerleri ve sayamayacağımız birçok alanda makale yazılabilir.İnsanlara sıkılmadan okuyacakları şeyler vermek çok zor bir olaydır ve geniş çaplı bir bilgi ister. Bu yüzden makale yazarken dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Bunlar;
- Makale hangi konuda yazılırsa yazılsın, ilk olarak okuyucuya bilgi vermelidir.
- Makale herkes tarafından anlaşılabilen bir dil ile yazılmalıdır.
- Yazılan yazılar genellikle kısa ve öz olmalıdır. Lüzumsuz kelimeler kullanarak uzatılmak istenen makaleler genellikle okuyucu üzerinde iyi bir etki bırakmaz.
- Makalelerde anlatılmak istenen ya da öne sürülen düşünceler ispatlanmak zorundadır.
- Makale yazarken söz oyunlarına başvurmak yerine daha sade bir anlatım tercih edilmelidir.
- Genel olarak “Giriş-gelişme-sonuç” sırası izlenilmelidir.
- Giriş bölümünde makalenin amacına ya da savunulan düşünceye yer verilir ve giriş bölümü makalenin en kısa bölümüdür.
- Gelişme bölümünde makalenin giriş bölümünde verilen bilgiler açıklanır, yazılma amacı pekiştirilir ve yazdığımız konuya ters düşen düşünceler çürütülür.
- Sonuç bölümünde ise konu genel itibari ile özetlenir ve sonuca bağlanır.
Yukarıda verilen noktalara dikkat etmek iyi bir makale yazarı olmanız için gerekli bilgilerdir. Bu bilgileri yazıya uyarladığınız takdirde okuyucu sıkmayacak ve bilgi dolu bir makale ortaya koymanız kaçınılamaz.
Bu özelliklere ek olarak bilimsel bir makale yazarken dikkat etmeniz gereken bir iki önemli husus vardır. Örneğin; çok önemli bir hipotezinizi ispatladınız ancak bunu uygun formatta bir bilimsel makaleye çeviremediğiniz takdirde kimseye kabul ettiremezsiniz. Bu makaleniz hiçbir bilimsel dergi ve yayında itibar görmez ve yayınlanmaz.
gerçekten harika konular paylaşmışsınız teşekür ederim
süpersiniz
Adamşın.